Zmanjšajmo stres na oči med sedenjem za računalnikom

Mnoga današnja dela potekajo v celoti ali pa vsaj delno tako, da moramo uporabljati računalnik. V večini primerov moramo več ur gledati v zaslon, saj je potrebno odgovoriti na vprašanja strank, poiskati določene informacije na spletu ipd. Ko smo doma, pa uporabljamo prenosnik, tablico ali namizni računalnik za zabavo, učenje ali nadaljnje delo. Vse to utrudi naše oči in jih izsuši, kar lahko privede do sindroma računalniškega vida. To je zdravstveno stanje, ki nam lahko povzroči dokaj veliko težav z vidom, zato je dobro, če se primerno zaščitimo. To pa lahko storimo z očali za računalnik, ki preprečijo škodljive učinke modre svetlobe, ki jih oddajajo moderne računalniške naprave preko zaslonov.

Sindrom računalniškega vida je dokaj pogost

Skoraj vsakemu uporabniku službenega računalnika se je že zgodilo, da je nepričakovano izkusil ali izkusila sindrom računalniškega vida. Simptomi se pokažejo na sledeč načine:

  • Zamegljen vid
  • Rdeče oči
  • Pečenje in suhost oči 
  • Glavoboli in vrtoglavica
  • Dvojni vid

Omenjen sindrom se razvije pri ljudeh, ki dalj časa gledajo v računalniški zaslon vsak dan. Povzroči ga modra svetloba, ki jo oddajajo vse moderne računalnike naprave preko zaslonov in drugih vizualnih vmesnikov. Proti tej svetlobi so najboljša obramba kvalitetna računalniška očala, ki delujejo kot filter. Z njimi preprečimo utrujenost oči in povečamo udobje med dolgotrajnim delom za računalnikom.

Zakaj je modra svetloba škodljiva?

Modra svetloba je naraven pojav, ki je najbolj prisoten v jutranjih urah dneva. Sončna svetloba vsebuje modro, zeleno, rdečo in druge barve svetlobe, ki so vidni človeškim očem. Če so vse vrste svetlobe oziroma barv med seboj pomešane, delujejo pozitivno na človeško telo, saj povečujejo produktivnost, zvišujejo raven energije ipd.

Računalniška očala za prijetno delo pred računalniškim zaslonom
Če veliko presedimo za računalnikom v pisarni ali doma, se priporoča da takrat nosimo računalniška očala

Računalniški monitorji in drugi zaslonu pa proizvajajo samo modre odtenke svetlobe. Lahko rečemo, da ustvarjajo umetno modro svetlobo. Ta pa ima lahko dokaj škodljiv vpliv na naše oči in ter psihofizično zdravje, če smo ji izpostavljeni dalj časa. Najbolje je, da če dolge ure presedimo v pisarni ali doma za računalnikom, da takrat nosimo računalniška očala, saj si bomo prihranili veliko skrbi in bolečine.

Očala za računalnik imajo vgrajene napredne tehnologije

Navadna korekcijska očala, ki jih nosimo za korekcijo vida, niso enaka računalniškim. Slednja so izključno namenjena zmanjšanju stresa oči, ko gledamo v računalniški zaslon dalj časa. Leče očal za računalnik so opremljene z proti-odsevnim premazom, ki preprečuje oziroma zmanjšuje bleščanje. Obenem pa imajo malo višji kontrast, kar omogoča manjše naprezanje oči, ko delamo za računalnikom.

YouTube video
Video: Kako v resnici delujejo računalniška očala

Računalniška očala je možno kupiti brez recepta, če potrebujemo samo zaščito oči, nimamo pa z njimi težav. Za ljudi, ki potrebujejo določeno korekcijo vida, pa je možno dobiti očala za računalnik na recept, ki nam jih predpiše naš očesni zdravnik.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: