Zavaruj svoje oči… S sončnimi očali

Pomlad je čas, ko nas višje temperature in sončni žarki zvabijo na plano. Vendar pa je pomembno, da ob tem ne pozabimo na zaščito pred nevarnimi posledicami njegovega ultravijoličnega (UV) sevanja. Le-to je namreč izjemno škodljivo, pa ne samo za kožo, temveč tudi za naše oči, saj lahko povzroči prehodne, a boleče opekline očesne roženice, ki so podobne opeklinam na koži; različne oblike sive mrene, ki zmanjšujejo ostrino vida in/ali kožnega raka na spodnjih vekah. Prav zaradi tega je ključnega pomena, da jih zaščitimo z uporabo kakovostnih sončnih očal. Na tem mestu je treba omeniti, da na zaščito ne smejo pozabiti tudi uporabniki korekcijskih očal, ki lahko svoje oči zaščitijo bodisi s foto-senzibilnimi stekli, bodisi z dioptrijskimi sončnimi stekli v različnih barvnih odtenkih.

Kje kupiti sončna očala?

Če želite sončna očala z dioptrijo ali brez – lahko zelo ugodna in kvalitetna kupite na Optika24.si.

Kako zaščititi oči?

  • Najboljši način za varovanje oči pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje, so kakovostna sončna očala z ustrezno zaščitenimi lečami, ki so lahko bodisi organska (t.j. iz plastične mase), bodisi mineralna (t.j. iz stekla). Za taka očala je značilno, da absorbirajo od 99 do 100 odstotkov UVA žarkov in večino modre svetlobe. Pri tem naj še omenimo, da stopnja UV zaščite ni odvisna od same barve ali zatemnjenosti stekel.
  • Ko se odločate za nakup sončnih očal, lahko izbirate tudi med polariziranimi stekli, ki zmanjšujejo bleščanje. Taka sončna očala so priporočljiva zlasti za jadralce, smučarje, golfiste, kolesarje ter druge športnike, primerna pa so tudi za profesionalne voznike in ljudi, ki so bili operirani zaradi sive mrene.
  • Pri nakupu sončnih očal bodite pozorni na to, da izberete sončna očala z velikimi lečami, ki se tesno prilegajo vašim očem, saj boste s tem preprečili vdor sončne svetlobe čez robove sončnih očal.
  • Sončna očala nosite tudi v senci in v oblačnem vremenu, in sicer ne glede na letni čas.
  • Uporabljajte slamnike in klobuke s širokimi krajci, saj le-ti preprečujejo prodiranje svetlobe od zgoraj, s čimer se lahko zmanjša izpostavljenost UV sevanju tudi do 50 odstotkov.
  • Sončna očala potrebujejo tudi uporabniki kontaktnih leč, in to kljub temu, da ima večina kontaktnih leč UV zaščito. Razlog za to tiči v tem, da leče zaščitijo zgolj oko, ne pa tudi očesne veznice in kože vek, zato je pomembno, da oči še dodatno zaščitite.
  • Sončna očala naj uporabljajo tudi otroci. Zanje so primerna zlasti taka, ki so narejena iz polikarbonatov, saj so bolj odporna na udarce.
  • Izogibajte se najmočnejšemu soncu, to je med 10. in 17. uro, ko je UV indeks ≥ 3.
  • Nikoli ne izberite sončnih očal, ki nimajo certifikata o stopnji zaščite pred UVA/UVB žarki, saj lahko taka očala vašim očem bolj škodijo, kot pa koristijo.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: