Web hosting za spletne strani

Pri izdelavi kakršnekoli spletne strani bomo morali sčasoma začeti razmišljati o primernem strežniku. Ta bo deloval kot web hosting za našo stran. Nudil ji bo prostor na trdem disku ali SSD-ju za vso njeno digitalno vsebino. Seveda pa je zelo pomembna vrsta hostinga oziroma gostovanja. Poznamo več vrst in vsaka izmed njih ima svoje prednosti in slabosti. Večina začetnih uporabnikov ne potrebuje veliko moči ali prostora. Res pa je, da se naše potrebe lahko kadarkoli povečajo. Tako je dobro poznati vse lastnosti najbolj popularnih načinov hostinga in nekatere druge elemente.

Strežnik doda spletni strani fizični naslov

Strežnik je pomembna komponenta vsake dobro delujoče spletne strani. Brez njega ne bi bilo možno, da bi obiskovalci sploh lahko videli vsebino na naši strani. To pa zato, ker ji doda fizičen prostor, kjer hrani vse svoje stvari, kot so HTML koda, CSS koda, video in avdio vsebine ipd. Temu tudi pravimo web hosting oziroma gostovanje.

Web hosting
Web hosting oziroma spletno gostovanje za spletne strani in trgovine

Vsaka spletna stran pa tudi potrebuje svoj fizični naslov oziroma IP številko. Ta se dodali v obliki serije številk, ki jih ločijo pike. Izgleda pa nekako takole, če vzamemo naključni primer: 951.231.534.32. Če vtipkamo fizični naslov spletne strani v brskalnik, bomo tudi videli njeno vsebino. Tak način delovanja je dokaj težaven, saj si ne bi mogli zapomniti vsako serijo številk za vsako spletno stran. Omenjeno težavo se hitro reši z uporabo domen.

Vsaka stran na spletu potrebuje svojo domeno

Domena oziroma ime spletne strani ima več funkcij. Prva je ta, da strani doda unikatno ime po katerem si jo bodo uporabniki zapomnili. Druga funkcija pa služi bolj preprosti uporabi. Za vsako domeno se skriva različna serija številk. Te delujejo kot njen fizični naslov. Vpisovati te številke bi bilo časovno potratno in bi vzbujalo polno zmede.

YouTube video
Video: Kaj jedomena?

Veliko bolje je, če se zapomnimo določeno domeno in preko nje pridemo na določeno spletno stran. Ko jo vtipkamo v brskalnik, se ta poveže z primarnim in sekundarnim DNS strežnikom. Tam naredi poizvedbo o določeni domeni in jo poveže z njenim IP naslovom. Brskalnik se poveže na IP naslov željene spletne strani in prenese HTML in drugo kodo na računalniški zaslon. Naloga web hostinga pa je ta, da skrbi za neprestano dostopnost naše spletne strani.

Različni vrste web hostinga

Izbira web hostinga nam bo podala številne možnosti izbire. Na razpolago bomo imeli različne pakete oziroma konfiguracije strežnika, ki pa so:

Deljen strežnik

To je oblika web hostinga, ki je cenovno najbolj ugodna. Priporočljiva je za manjše spletne strani, kjer ne pričakujemo velikega obiska. Slabost pa je ta, da si delimo vsa sredstva strežnika z drugimi lastniki spletnih strani na strežniku.

VPS strežnik

To je konfiguracija strežnika, ki deluje tako, da si ga deli več posameznikov. Prednost je ta, da ima vsak lastnik domene zakupljene določene zmogljivost samo za svojo uporabo.

Namenski strežnik

Namenski strežnik je namenjen velikim podjetjem in za večje projekte, kjer želimo imeti na razpolago največjo moč. Je najdražji način gostovanja oziroma hostinga, vendar nam tudi nudi največjo možno moč.

Za večino uporabnikov se priporoča virtualni web hosting, saj ima številne prednosti, ki jih drugi nimajo. Glavna pa je ta, da lahko strežnik kadarkoli nadgradimo, če se naše potrebe povečajo.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: