Registracija domene – na kaj morate še posebej paziti

Marsikoga ste verjetno že slišali reči, da je registracija domene sila preprost in hiter postopek, kar je v resnici lahko čisto res. Najprej si morate za to izbrati domensko ime v kombinaciji z domensko končnico. Nato si poiščete dobrega registratorja ter ne njegovi spletni strani registrirati domeno. Ko bo vaše plačilo registracije zabeleženo, registrator nato preko vrhovnega registratorja opravi registracijo, vi pa boste za določen čas tako postali nosilec oziroma lastnik domene.

Težava, s katero pa se lahko zelo hitro srečate, kljub preprostosti registracije, pa je ta, da čisto po nepotrebnem izberete slabo domeno. To se bo zelo hitro pripetilo, če ne boste upoštevali določenih pravil. Tudi sicer ljudje pri registraciji domene počnejo številne napake. Da se to ne bi pripetilo tudi vam, vam zato predstavljamo nekaj najpogostejših napak, ki vam jih lahko prinese nepremišljena registracija domene.

Ne izberite domenskega imena, ki je težko zapomnljivo

Med najpogostejše napake, ki jih vključuje registracija domene, se uvršča slaba izbira domenskega imena oziroma imena za domeno, ki si ga je kar težko zapomniti.

Registracija domene je sila preprost in hiter postopek
Registracija domene in izbira pravega imena

Slabo ime domene navadno temelji na daljših imenih, ki so sestavljeni celo iz več kot dveh besed, ali pa na imenih, ki sama po sebi sploh nimajo pravega pomena. Domeno si je prav tako veliko težje zapomniti, če ni neposredno povezana z imenom spletne strani.

Izogibajte se šumnikom in določenim ločilom

Ena od pogostejših napak je tudi ta, da si uporabniki za domensko ime izberejo takšno, ki vključuje tudi šumnike. Raziskave kažejo na to, da se šumniki na tem področju nikakor ne obnesejo najbolje, zato se jim kar izognite.

YouTube video

Pri imeni domenskega imena se raje na daleč izognite tudi nekaterim ločilom, še zlasti vezaju, ne nazadnje pa se pri imenu za domeno izognite tudi številkam.

Domenska končnica se mora skladati s ciljnim občinstvom

Nakup domene je torej tesno povezana in odvisna tudi od izbire domenskega imena ter končnice. Za slednjo velja, da se mora skladati s ciljnim občinstvom, na kar pa marsikateri uporabnik kar pozabi. Da pa bo vaša spletna stran varna je priporočljivo da kupite tudi SSL cetifikat, predvsem če imate spletno trgovino.

Pri izboru napačne domenske končnice se vam bo lahko pripetilo, da boste na svoji spletni strani imeli bistveno manj obiska, po drugi strani pa vam vaši obiskovalci ne bodo tudi dovolj zaupali.

Web hosting oziroma spletno gostovanje

Web hosting za spletne strani

Pri izdelavi kakršnekoli spletne strani bomo morali sčasoma začeti razmišljati o primernem strežniku. Ta bo deloval kot web hosting za našo stran. Nudil ji bo prostor na trdem disku ali SSD-ju za vso njeno digitalno vsebino. Seveda pa je zelo pomembna vrsta hostinga oziroma gostovanja.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: