Razlika med kartušo in tonerjem

Tako toner kot kartuša imata enako funcijo. Oba moramo vstaviti v tiskalnik oziroma printer in začnemo s tiskanjem nečesa zanimivega. Seveda pa obstaja kar nekaj razlik med tonerjem in kartušo. Najbolje, da si jih kar podrobneje pogledamo.

Toner
Toner je v bistvu neke vrste kartuša, ki je namenjen laserskim tiskalnikom. Vsak toner je napolnjen s prahom, ki pa je lahko katerekoli barve, odvisno od modela tiskalnika. Nekateri tiskalniki imajo funkcijo, da lahko printate samo črn tisk. Ta prah pa se zapeče na papir s pomočjo laserja. Najbolj pravilen izraz za to je toner kartuša. Toner kartuše se najbolj priporočajo za večja podjetja, ker trajajo bolj dolgo in imajo večjo kvaliteto tiska. Pri laserskih tiskalnikih pa ni potrebno paziti, da bi se toner zasušil.

Kartuša
Kartuša je veliko manjša od tonerja oziroma toner kartuše in ne vsebuje prahu ampak črnilo, ki pa je lahko tudi različnih barv (črna, modra, siva, rdeča in rumena). Tiskalnik ima lahko eno črno in eno barvno kartušo ali pa ima eno črno vsako poesebej barvno. To črnilo pa je narejeno ali na vodni osnovi ali pa na osnovi topil. Tiskanje s kartušami se ponavadi uporablja v manjših gospodinjstvih, kjer hitrost in kvaliteta nista tako pomembni. To seveda ne pomeni, da kartuše tiskajo grdo in nekvalitetno, samo ni enako kot s tonerjem. Nenapisano pravilo pa je tudi, da je gledano na dolgi rok, tiskanje s kartušami dražje. Pri kartuši pa je najpomembneje, da se vsaj enkrat na teden naredi en print, ker s tem preprečite, da bi se kartuša zasušila, ker če se to zgodi, je kartuša lahko neuporabna.

Tako toner kartuše kot navadne kartuše pa se lahko ponovno polnijo in obnavljajo, kar pa večinoma ne spremeni kvalitete tiska in so lahko tudi takrat primerljivi z originali. Toner kartuše so v primerjavi s kartušami večji in dražji. Ampak je njihova cena bistveno cenejša na daljši rok oziroma na stran/enoto.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: