Različne vrste prenosnih diskov

Ena izmed najbolj popularnih računalniških naprav so USB ključi. Uporabljamo jih lahko za prenos podatkov raznih velikosti. Obenem pa so izredno priročni, saj je na njih možno posneti varnostne kopije operacijskih sistemov, shraniti večje količine videov in slik ipd. Včasih pa razpoložljive kapacitete podatkov na USB ključih niso dovolj. V tem primeru bomo potrebovali zunanji trdi disk, ki nam postreže vsaj 500 GB prostora za shranjevanje. Obstaja pa več vrst prenosnih diskov, ki se med seboj precej razlikujejo.

Trdi disk s standardom SATA so najpočasnejši

Ko kupujemo nov zunanji trdi disk, se moramo zavedati, de ne delujejo vsi z enako hitrostjo. Najbolj pogostejše izvedbe so diski s standardom SATA 3. To je standard prenosa podatkov, ki dosega do 600 MB/s, kar je zelo hitro. Ne morejo se pa primerjati z drugimi izvedbami, ki so tudi do 10x hitrejše. Kljub temu so omenjeni diski izredno cenovno dostopni.

YouTube video

Poleg tega pa so velike kapacitete, kar je vedno dobrodošlo. Namenjeni so snemanju raznovrstnih podatkov. Niso pa najbolj primerni za shranjevanje modernih iger ali programov, ki zahtevajo višje hitrosti za optimalno delovanje.

SSD zunanji trdi disk so zelo odzivni

Zadnja leta so vedno bolj popularni SSD zunanji trdi diski, ki ne vsebujejo mehaničnih komponent. To zagotovi hitro delovanje snemanja in kopiranja podatkov. Še vedno pa omenjeni diski delujejo na standardu SATA. Tukaj je pomembno omeniti, da čeprav uporabljajo isti standard za prenos podatkov kot mehanični diski, delujejo veliko hitreje.

Zunanji trdi disk WD Elements
Zunanji trdi disk 2.5″ 2TB USB 3.0 WD Elements

To pa zato, ker vse temelji na spominskih čipih, ki niso občutljivi na udarce, vibracije ipd. Primerni so za bolj zahtevne kot tudi povprečne uporabnike. So dražji od klasičnih izvedb diskov, ampak to nadomestijo s hitrim delovanjem.

M.2 zunanji diski so najhitrejši

Najnovejša tehnologija diskov je imenovana M.2. To je priklop oziroma standard prenosa podatkov, ki lahko dosega tudi 5 GB/s in več. Zunanji M.2 trdi diski so izredno popularni pri uporabnikih, ki želijo brezkompromisno delovanje in zanesljivost. So najdražji izmed vseh zunanjih diskov, vendar so tudi najhitrejši in najbolj zanesljivi. Je pa res, da se med delovanjem lahko hitro segrejejo. To je tudi razlog, da imajo velikokrat nameščen hladilnih na ohišju, ki skrbi za odvajanje toplote.

Zunanji diski uporabljajo standard USB

Vsak zunanji trdi disk se priklopi na naš namizni ali prenosni računalnik preko USB vhoda. Novejši modeli uporabljajo USB 3, ki je izredno hiter. Najhitrejši prenos podatkov pa nam zagotovi USB-C. Naš računalnik mora podpirati USB-C standard, če želimo izkoristiti to hitrost. V nasprotnem primeru bomo potrebovali pretvornik ali navadni USB vhod, da uporabimo disk z USB-C standardom prenosa podatkov. Velika prednost zunanjih diskov je ta, da jih lahko uporabimo na skoraj vsakem operacijskem sistemu in računalniški napravi. Priporočljivo je, da če imamo na disku občutljive podatke, da jih zaščitimo z enkripcijo. To pa zato, ker sam diski hitro lahko kje pozabimo ali pa nam ga kdo ukrade.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: