Prehrana in zdravje

Zmanjšajmo stres na oči med sedenjem za računalnikom

Zmanjšajmo stres na oči med sedenjem za računalnikom

Mnoga današnja dela potekajo v celoti ali pa vsaj delno tako, da moramo uporabljati računalnik. V večini primerov moramo več ur gledati v zaslon, saj je potrebno odgovoriti na vprašanja strank, poiskati določene informacije na spletu ipd. Ko smo doma, pa uporabljamo prenosnik, tablico ali namizni računalnik za zabavo, učenje ali nadaljnje delo. Vse to utrudi naše oči in jih izsuši, kar lahko privede do sindroma računalniškega vida. To je zdravstveno stanje, ki nam lahko povzroči dokaj veliko težav z vidom, zato je dobro, če se primerno zaščitimo. To pa lahko storimo z očali za računalnik, ki preprečijo škodljive učinke…

Probiotiki

Probiotiki

Probiotiki so vsi živi organizmi (bakterije in kvasovke), ki – v kolikor so zaužiti v zadostni količini – pomagajo pri uravnavanju ravnovesja v črevesni mikrobioti imenovani tudi črevesna flora ter ga s tem ohranjanjo zdravega. Probiotiki tako pomagajo pri presnavljanju hrane, sintezi vitaminov, aminokislin in kratkoverižnih maščobnih kislin, spodbujajo peristaltiko, odstranjujejo toksine iz telesa ter podpirajo razvoj in delovanje našega imunskega sistema. Probiotiki – kje jih je mogoče najti? Probiotiki so naravno prisotni v človeškem prebavnem traktu, nahajajo pa se tudi v nekateri hrani (sploh v fermentiranih mlečnih izdelkih, kot so kislo mleko, probiotični jogurti, fermentirani mlečni napitki, kefir, skuta,…

Težava, ki pesti ogromno prebivalstva je …

Težava, ki pesti ogromno prebivalstva je …

Kaj je tista največja in najbolj naporna težava, ki pesti kar veliko ljudi po vsej državi? Če kdo nima te težave je skoraj da med srečnimi dobitniki, da ima srečo, da se ga ni lotila ta težava katera se imenuje – napihnjenost! Ste že imeli to težavo? Če ste jo potem edino pravilno, da se vsedete ter malce pobrskate po spletu kaj pravzaprav to je, kako nastane, kako se tega lotiti in podobne reči katere bi vam lahko pomagale do rešitve le tega. Kot prvo, zakaj sploh pride do napihnjenosti? Najpogostje je to netoleranca na določena živila – na primer…

Začnite vsak dan s sveže iztisnjenim sokom

Začnite vsak dan s sveže iztisnjenim sokom

Zagotovo ste že slišali rek, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva – z razlogom. To, kako bomo začeli dan, določa naše počutje v preostalem delu dneva. Če boste preskakovali zajtrk ali pa se prehranjevali energijsko malovredno, bo to vplivalo na vašo energijo in produktivnost skozi celoten dan. Za optimalno pripravljenost v vsakem trenutku je ključno, da svoj dan začnete z zdravim in polnovrednim zajtrkom – in nič vas ne bo osvežilo in vašemu organizmu dalo vse potrebne vitamine, ki jih potrebuje, kakor sveže iztisnjen sok. Sokovnik Seveda pa je pomembno, da izberete profesionalni sokovnik (juicer), ki bo ustrezal vašim individualnim…

Ekološke turistične kmetije

Ekološke turistične kmetije

Oznako eko danes srečujemo že skorajda na vsakem koraku in v povezavi s sto in eno besedo (eko izdelek, eko hrana, eko pridelava, eko kmetija, ekoturizem, itd), zaradi česar človek nemalokrat dobi občutek, da gre zgolj za zlorabo eko oznake v izključno komercialne namene. Pa je temu res tako? Kako je z oznako eko, ko je govora o turizmu in turističnih kmetijah in kaj je sploh ekoturizem? O tem bo tekla beseda v nadaljevanju. Ekoturizem, čigar začetki segajo že v osemdeseta leta, je ena najhitreje razvijajočih se panog turistične industrije, za katero je značilno, da ne posega v okolje ter…

Dejstva o človeškem telesu

Dejstva o človeškem telesu

Teh par dejstev povezanih s človeškim telesom me je nasmejalo, prav tako pa so mi dale misliti. Upam, da tudi v vas vzbudijo podobne občutke. kar 11% ljudi na svetu je levičarjev Če hrana ni pomešana s slino je ne moremo okusiti Povprečen človek zaspi v 7 minutah 8% ljudi na svetu ima dodatno rebro človeški možgani vsebujejo v povprečju okrog 78% vode jezik je del telesa, ki se najhitreje zaceli naša usta proizvedejo en liter sline vsk dan vsak izmed nas ima tako kot prstni, unikaten tudi odtis jezika naša jetra imajo več kot 500 različnih funkcij v telesu…

7 zanimivih dejstev o prehladu

7 zanimivih dejstev o prehladu

Prehlad je ena izmed najbolj nadležnih spremljevalcev zime in snega. Poglejmo pa nekaj zanimiv dejstev, ki so povezana s prehladom. Vsa prehladna obolenje povzroča kar več kot 200 različnih virusov. Prav zaradi tega se telo ne more tako učinkovito braniti, ker ne uspe zgraditi obrambnega sistema proti vsakemu izmed njih. Otroci prebolijo od šest do osem prehladov na leto, medtem ko odrasli prebolijo dva do štiri prehlade letno. Otroci še nimajo tako oblikovanega obrambnega mehanizma, pa staknejo prehlad veliko prej kot kakšen, zdrav odrsel človek. Število prehladov se manjša ko se starost dviguje. Povprečno skozi vse življenje prebolimo okrog 200…

Katere so najpogostejše fobije?

Katere so najpogostejše fobije?

Beseda fobija izhaja iz grške besede “fobos” in pomeni bežanje, paniko in strah pred nečim. Je vztrajen in močen strah pred nekim predmetom, okoliščinami ali situacijo. Vse fobije se razvijajo postopoma in zelo velikokrat vplivajo na posameznikovo delovanje v vsakdanjem življenju. Psihološko gledano je fobija rezultat, ki nastane pri posamezniku zaradi strahov in nerešenih problemov iz preteklosti (negativni dogodki ali doživljaji). Veliko ljudi se naprimer boji višine, a jih ta strah ne ovira v vsakdanjem življenju. Ko pa ta strah postane tako intenziven, da človeka onemogoči, postane fobija. Fobija se kaže kot potenje dlani, rdečica na obrazu, drhtenje, tresenje glasu,…

Goji jagode so in!

Goji jagode so in!

Če še ne poznate blagodejne učinke goji jagod, Vam polagamo na srce, da jih poskušate čim prej spoznati. Majhni rdeči sadeži, ki rastejo na večjem grmičevju, naj kmalu postanejo del vaše vsakdanje prehrane. Goji Jagode lahko kupute pri Malinci, kjer imajo tudi večkrat akcijo 3 za ceno 2. Kliknite tukaj. Zgodovina goji jagod Goji jagode rastejo na majhnem drevesu na severu Kitajske. Kitajci jih uživajo že stoletja. Najprej so jih žvečili kar tako, med sprehajanjem, potem so iz njih kuhali čaj, nato pa so jih začeli še dodajati v jedi, najprej v juhe ter nato še v ostale prikuhe. Rastlina…

Cimet – Kralj Začimb

Cimet – Kralj Začimb

Cimet je ena najstarejših začimb, ki je – kljub temu, da so jo na Kitajskem uporabljali že 3000 let p. n. š. – pot v Evropo našla šele v času zgodnjega novega veka. Takoj po prihodu na evropska tla, je cimet dobil sloves izjemno drage in cenjene začimbe, ki je bila rezervirana zgolj za vladarje in preostale premožne sloje družbe. Širšim ljudskim množicam je postal dostopen šele v 18. stoletju. Začimbo s čarobno aromo, ki spominja na mešanico plemenitega lesa, lovorja in klinčkov, pridobivajo iz notranjega dela skorje zimzelenega cimetovega drevesa oziroma cimetovca. Njegovi rojstni kraji segajo od Oceanije, prek…