Nakup domene za našo spletno stran

Izbira primerne domene za spletno stran je izredno pomemben korak pri vzpostavitvi naše spletne prisotnosti. Pred nakupom se moramo pozanimati o razpoložljivosti imena, primernem strežniku ter številnih drugih elementih. Tako se bomo izognili številnim nevšečnostim s katerimi se sooči mnogo novih lastnikov spletnih strani. Pred nakupom domene je tudi dobro, če dobro razmislimo o varnostnih komponentah za našo spletno stran. To je predvsem uporaba SSL certifikata in strežnika, ki nam bo zagotovil najvišjo mero varnosti in prilagodljivosti.

Pred nakupom domene preverimo imena konkurenčnih podjetij

Preden se odločimo za nakup domene je dobro, če preverimo imena spletnih strani naše konkurence. S tem se izognemo potencialnim težavam, ki jih lahko povzročijo preveč podobne domene. Vse, kar potrebujemo je spletni brskalnik in nekaj časa.

Nakup domene .com, .net, ...
Pred nakupom domene se moramo pozanimati o razpoložljivosti imena

Našo domeno vtipkajmo v brskalnik in si oglejmo rezultate. Če bomo opazili, da so v obstoju spletne strani z zelo podobnim imenom, potem ga raje spremenimo. Velikokrat se zgodi, da moramo ubrati alternativno ime, saj je v obstoju že približno 200 milijonov aktivnih spletnih strani. Nekatera imena pa niso na voljo za nakup, saj jih imajo v lasti druga podjetja ali posamezniki.

Izbira primerne končnice spletne strani

Zadnja leta je mogoče opaziti velik porast številnih končnic oziroma domen vrhovne ravni, ki jih lahko zakupimo pri izbiri imena za našo spletno stran. Večino ljudi si še vedno najraje izbere domače končnice za svojo lokalno državo, kot so .de, .si, .hr ipd.

YouTube video
.Com, .Co, .Org, .Co.uk, .Net? Poglejte si ta video preden izberete domeno.

Lahko pa si tudi omislimo svetovne izvedbe, kot so .com, .net, .eu ipd. Načeloma se priporoča, da uporabljamo domače končnice za poslovanje v lokalni državi. Če pa nameravamo prodajati v druge države ali svetovno, pa se priporoča izbira .com in drugih svetovno poznanih končnic.

Strežnik določa hitrost delovanja naše spletne strani

Preden bomo lahko zagnali svojo spletno stran bomo potrebovali strežnik. To je močan računalnik, ki vsebuje vso spletno kodo naše strani ter tudi druge podatke. Strežnik lahko zakupimo pri ponudniku gostovanja, kjer lahko tudi opravimo nakup domene in SSL certifikata. Najbolj popularne konfiguracije strežnikov so:

Deljen strežnik

Predstavlja najbolj osnovni način gostovanja. Deluje tako, da si strežnik deli več sto ali tisoč uporabnikov oziroma administratorjev spletnih strani. Je tudi najbolj cenovno ugoden strežnik za najem, vendar ni namenjen bolj zahtevnim uporabnikom.

Virtualni strežnik

Virtualni strežnik je izredno popularen način za gostovanje spletnih strani. Strežnik si deli več uporabnikov domen. Vsak uporabnik pa deluje neodvisno od drugih, saj ima zakupljena svoja sredstva strežnika, kot so pasovna širina, zmogljivost procesorjev, prostor na trdem disku ali SSD-ju.

Namenski strežnik

Pri nakupu domene si lahko na spletni strani ponudnika gostovanja izberemo namenski strežnik. Ta je namenjen najbolj zahtevnim uporabnikom, ki ne želijo sklepati kompromisov s hitrostjo, zmogljivostjo in prilagodljivostjo svoje spletne strani. Je tudi primeren način gostovanja za spletne strani, kjer želimo gostiti veliko zbirko video in avdio digitalne vsebine.

Za osnovne spletne strani je deljeno gostovanje popolnoma zadovoljivo. Poslovni uporabniki pa bodo imeli največ koristi z izbiro virtualnega ali namenskega strežnika. Priporočljivo je tudi, da ponudnika gostovanja povprašamo o zmožnosti namestitve SSL certifikata. To je sistem šifriranja podatkov med obiskovalci in našo spletno stranjo, ki prepreči nepridipravom odtujitev dragocenih zasebnih podatkov.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: