Kuhinja – osrednji del doma

Ljudje se vedno bolj zavedamo, kako pomembno je, da jemo kvalitetne obroke. Žal pa se večina gostinskih obratov tega trenda še ne zaveda dovolj in če želimo jesti zdravo in okusno hrano, si jo moramo pripraviti sami doma. Da pa je kuhanje pravi užitek, pa potrebujemo kakovostno opremljeno in funkcionalno kuhinjo.

Pri izbiri kuhinje pa seveda ne smemo biti pozorni le na barvo, obliko ter ceno, ampak predvsem na pravilno postavitev elementov, saj lahko v nasprotnem primeru uporaba kuhinje postane prava nadloga. Priporočljivo je, da se upošteva pravilo zlatega trikotnika. To pomeni, da tri ključne elemente v kuhinji (hladilnik, korito ter kuhalno ploščo) postavimo čim bližje skupaj ter v obliko trikotnika, tako da so elementi približnjo enako oddaljeni eden od drugega.

Poleg tega pazimo, da je v kuhinji dovolj delovne površine. Čeprav so visoke omare praktične ter kuhinji dajo eleganco, nam hkrati jemljeno dragoceno delovno površino. Idealno je, če v kuhinji vsaj 2 metra čiste delovne površine, vendar moramo pri tem paziti, saj veliko prostora na pultu zavzamejo tudi razni gospodinjski aparati, kot je mikrovalovka.

Tudi pri izberi bele tehnike ne smemo preveč varčevati in izbrati nekvalitetnih aparatov. Te nam bodo povzročali sive lase zaradi okvar in neučinkovitega delovanja, poleg tega pa so pogosto tudi potratni in nimajo sodobnih funkcij, ki nam olajšajo življenje. Naprednejši aparati omogočajo dodatne opcije, kot je zamik začetka kuhanja in podobno, ki lahko v hitrem tempu življenja pripomorejo k temu, da je zdrav obrok na mizi hitreje in z manj napora.

Nenazadnje pa moramo pri nakupu upoštevati tudi enostavnost vzdrževanja. Za vzdrževanje so posebej primerni materiali, ki so gladki. Taki materiali so lak, folija ter sijajni iveral. Poleg tega je dobro, da ima kuhinja čim manj robov, v katerih bi se lahko nabirala umazanija, čeprav to pogosto ni mogoče, saj je veliko ljudjem všeč rustikalna oblika kuhinje, ki pa se je brez robov na ličnica ne da doseči.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov:

    Brez objav