Kdo odloča o vzgoji otroka?

Vi in vaš partner, sta starša vajinemu otroku in edina, ki imata pravico odločati o njegovi vzgoji in življenju vse do njegove polnoletnosti.
V večini primerov se vedno najde nekdo, ki vam želi soliti pamet, misli, da je pametnejši od vas in vam želi narekovati kako morate vzgajati svojega otroka.
Naziv babice, tete, sestre še nikomur ne daje pravice, da se vmešava v vašo vzgojo, a vendar si preveč katere znajo lastiti to prioriteto. Še najpogosteje so to tašče in babice. Babici (svoji mami) še nekako lahko razložimo svoje poglede in nazore, medtem ko jih tašče zelo težko sprejmejo. Mislijo namreč, da bodo lahko preko vnukov popravile napake, ki so jih naredile pri vzgoji svojih otrok, torej tudi pri vašem partnerju. Na vse pretege se trudijo pametovati in nam kontrirati na vse možne načine. Tak odnos je lahko zelo naporen za mlade starše, zlasti zato, ker se ne želijo nikomur zameriti, pa tudi zato ker ne želijo ostati brez varstva pri babicah, ko bo to potrebno.
Najbolje, kar lahko storite je to, da se že v nosečnosti skupaj s partnerjem pogovorita kako želita vzgajati svojega otroka, nato pa ta navodila skupaj prenesita tudi na stare starše. Veliko lažje bo, če bodo na vajine metode pripravljeni, kot pa če jim boste otroka vlekli iz rok, ker ne boste želeli, da ga skozi nosijo in da planejo pokonci vsakič ko bo potarnal. Povejte jim, da jih imate radi in da spoštujete njihovo vzgojo ter nazore, ampak, da želite svojega otroka vzgajati po svojih občutkih, tako kot so oni imeli možnost svoje. Prav tako bodite pozorni pri kupovanju otrokove ljubezni. Otrok lahko namreč zelo hitro zamenja dobrine za dobroto in ljubljenega se bo počutil le ko bo kaj dobil. Otroka naučite, da bo z veseljem pritekel v vaš objem, tudi ko boste praznih rok. Takrat boste vedeli, da ste ga pravilno vzgojili in da ceni prave vrednote.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: