Kaj je tornado?

Tornado je zračni vrtinec, ki se razteza od tal pa vse do nevihtnega oblaka. Razmere so idealne v območju stika hladnega in toplega zraka. To delovanje lahko primerjamo z dvigajočim se balonom na vroč zrak. Seveda pa ne pomeni, da se bo tornado razvil iz vsake nevihte.
Premer tornada je ponavadi okrok 10 metrov, ampak obstajajo tudi izkeme, ki lahko dosežejo premer tudi do 100 metrov.

Ponavadi prepotujejo par kilometrov, gibljejo pa se nekje do 55 km/h. Vetrovi v notranjosti določenega tornada pa lahko dosežejo hitrost vse do 500 km/h.

Takšni vrtinci ponavadi nastanejo nad kopnim. Če pa nastanejo nad morjem, pa jih imenujemo vodne trombe. V Sloveniji smo tudi že imeli tornade. Leta 1986 so ga imeli na Notranjskem. Veter v tem tornadu pa je dosegel hitrost 216 km/h.

Povzročijo lahko zelo veliko materialno škodo, ki velikokrat s seboj potegnejo tudi smrtne žrtve. Ker se velikokrat zgodi, da se posamezni manjši tornadi združijo v grozde in povežejo med seboj.

Imamo pa tudi lestvico, s katero lahko izmerimo moč le tega:
– šibak (F1, 110/180 km/h)
– močan (F2, 181-253 km/h, F3, 254-332 km/h)
– uničujoč (F4, 333 km/h, F5, 419-)

Letno zabeležijo največ teh pojavov v ZDA (Tornado Alley). To območje se razprostira od Teksasa, preko Oklahome in do Nebraske. V povprečju ima ZDA letno okrog 900 tornadov.

Tornade je možno tudi napovedati, ampak v določenih pogojih. Seveda pa lahko pride tudi do presenečenj. Takrat pa imajo prebivalci časa samo nekaj minut, da rešijo sebe in svoje ljubljene.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: