Cimet – Kralj Začimb

Cimet je ena najstarejših začimb, ki je – kljub temu, da so jo na Kitajskem uporabljali že 3000 let p. n. š. – pot v Evropo našla šele v času zgodnjega novega veka. Takoj po prihodu na evropska tla, je cimet dobil sloves izjemno drage in cenjene začimbe, ki je bila rezervirana zgolj za vladarje in preostale premožne sloje družbe. Širšim ljudskim množicam je postal dostopen šele v 18. stoletju.

Začimbo s čarobno aromo, ki spominja na mešanico plemenitega lesa, lovorja in klinčkov, pridobivajo iz notranjega dela skorje zimzelenega cimetovega drevesa oziroma cimetovca. Njegovi rojstni kraji segajo od Oceanije, prek Šrilanke, pa vse do srednje Azije. Najbolj cenjena sta cejlonski (»Cinnamomum zeylanicum«) in kitajski cimet (»Cinnamomum cassia«).

V preteklosti so cimet uporabljali za pripravo različnih protibolečinskih mazil, pri balzamiranju trupel, kot dišavo pri verskih obredih, zdravilo za lajšanje simptomov prehlada, sinusnih vnetij in glavobola ter kot začimbo pri pripravi mnogoterih jedi in napitkov. Cimet se še danes s pridom uporablja v kulinariki in kozmetiki, zaradi njegovih številnih zdravilnih lastnosti, pa zanj kažejo veliko zanimanja tudi znanstveniki in sodobna medicina.

Cimet je nepogrešljiva začimba vseh kuhinj, največ pa ga uporabljajo v indijski in šrilanški, kjer ga dodajajo tako mesu, ribam in številnim omakam, kot tudi sladicam in čajem. Mleti cimet (t.j. zmleto notranje lubje cimetovca) se uporablja predvsem pri pripravi močnatih jedi in slaščic (kot so jabolčne pite, cmoki in različna peciva) ter za dekoracijo raznih toplih napitkov, medtem ko se cimet v palčkah uporablja zlasti za aromatiziranje kompotov in napitkov (kot so čaj, kuhano vino, grog, kava, vroča čokolada, kakav). Ko gre za pripravo mesa, se cimet najbolj obnese pri piščancu in jagnjetini, zaradi protimikrobnega delovanja njegovih eteričnih olj, pa odlično deluje tudi kot konzervans.

[fts instagram instagram_id=cinnamon type=hashtag]

Zdravilni učinki cimeta, ki že stoletja velja za učinkovito domače zdravilo, so danes tudi znanstveno dokazani. Aromatična začimba, ki vsebuje kalcij, železo, mangan, vlaknine, vitamina C in K ter močne antioksidante, v telesu deluje protivnetno in zaustavlja rast škodljivih bakterij, virusov, glivic ter zajedavcev. Nadalje so študije dokazale, da cimet v kombinaciji z žličko medu, blaži bolečine pri artritisu, krepi oslabljeni imunski sistem ter pomaga pri prvih znakih prehlada in gripe. Prav tako uničuje proste radikale in tako zmanjšuje razvoj levkemičnih in limfnih rakavih celic; znižuje raven holesterola in trigliceridov v krvi ter uravnava krvni sladkor. Cimet pomaga tudi pri prebavnih težavah, krčih in vetrovih; lajša menstrualne bolečine in redči kri, s čimer preprečuje nastanek krvnih strdkov; stimulira osrednji živčni sistem in krepi srce ter krvni obtok. In ne nazadnje, eterično olje cimeta izboljšuje tudi spomin, povečuje kreativnost, krepi samozavest in odganja melanholijo.

Čeprav ima cimet številne zdravilne učinke, pa z njegovim uživanjem ne gre pretiravati. Pri njegovi uporabi tako morajo biti pazljivi sploh ljudje z občutljivim želodcem ali prebavo; vsi, ki imajo nereden srčni utrip; nosečnice in doječe matere; tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi in ljudje, ki uživajo antibiotike.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: