7 zanimivih dejstev o prehladu

Prehlad je ena izmed najbolj nadležnih spremljevalcev zime in snega. Poglejmo pa nekaj zanimiv dejstev, ki so povezana s prehladom.

  1. Vsa prehladna obolenje povzroča kar več kot 200 različnih virusov. Prav zaradi tega se telo ne more tako učinkovito braniti, ker ne uspe zgraditi obrambnega sistema proti vsakemu izmed njih.
  2. Otroci prebolijo od šest do osem prehladov na leto, medtem ko odrasli prebolijo dva do štiri prehlade letno. Otroci še nimajo tako oblikovanega obrambnega mehanizma, pa staknejo prehlad veliko prej kot kakšen, zdrav odrsel človek.
  3. Število prehladov se manjša ko se starost dviguje.
  4. Povprečno skozi vse življenje prebolimo okrog 200 prehladov (povprečno).
  5. Prehlad povzroči daljšo odsotnost z dela in s pouka kot pa vse ostale bolezni skupaj. Prehlad je zelo prenosljiv, zato moramo kar hitro ostati doma, da ne bi okužili vse, ki nas obkrožajo.
  6. Kadilci so v povprečju prehlajeni večkrat kot pa nekadilci, ker katran draži sluznico. Tudi pasivni kadilci imajo večje težave s prebolevanjem prahlada.
  7. Pasivni kadilci so izpostavljeni bolj škodljivim vplivom cigaretnega dima kot pa kadilci sami. Dim, ki se kadi v zrak vsebuje naprimer amoniak, ki ga dim, katerega kadilec potegne vase, ne.

Seveda pa je na koncu treba poudariti, da je kajenje zelo škodljivo, pa ne samo zaradi trajanja prehlada, ampak zaradi veliko hujših stvari (naprimer rak, ki ga povzroča oziroma pospešuje).

Prehlad je zelo nadležna stvar pozimi, ni ga pa hujšega, ko je zunaj vročih 30°C, vi pa doma s temperaturo in nosom polnim sluzi in bolečim grlom. Res pa je, da povprečno traja prehlad krajše poleti kot pozimi.

Ne spreglejte tudi naslednjih člankov: